Biltvätt för företag
Det är en typisk dag på hemtjänsten. Helgen ligger precis runt hörnet och företagsbilen ska in på tvätt, Jag har en kvart i schemat för att lämna bilen hos tvättfirman och blir raskt upphämtad därefter. Jag sliter upp dörren till lokalen och slänger in matlådan i micron. Efter maten spelar vi en runda skitgubbe.
Efteråt har Jag och kollegan en kvart var avlagt för att släppa av mig på biltvätten. Fem minuter senare inser jag att vi precis slösat 1 timmes arbetstid sammanlagt bara för att få bilen till och från tvätten! Det här måste gå att göra bättre tänkte jag.
Rubriker i tidningar cirkulerar hela tiden om att vårdpersonal har ont om tid. “Stress och ett ökat antal omsorgstagare. Minutschemat håller inte – här stressar hemtjänstpersonalen i Mora mellan brukare” - SVT 5/6/23
Hemtjänsten är ett mycket bra exempel på en arbetsplats som kan optimeras på flera sätt. All tid som går att spara in bör sparas in för att satsas på kärnverksamheten. Efter lite djupare efterforskning har jag fått fram följande:
De flesta arbetsgivare i min kommun använder firmabilar i sin verksamhet. Jag nämnde tidigare att på mitt jobb lägger vi 1 timmes arbetstid per biltvätt. Det jag utelämnade var att på min arbetsplats har vi 5 bilar som tvättas två gånger i månaden vardera. Det blir alltså 10 timmar avlagd arbetstid i månaden och 120 timmar per år! Det är nästan en heltidsanställd jobbtimmar på en månad utan att ens räkna in tvättiden och kostnaden för själva tvätten.
En kompis till mig jobbade nyligen på en firma inom dörrförsäljning här i Karlstad. Där hade säljarna själva ansvar för att bilen alltid ska vara ren, dvs. Tvätta och städa den invändigt och utvändigt på arbetstid. Kompisen nämnde även att det inte är någon som faktiskt tar ansvaret och städar. Detta trots att arbetsgivaren står för kostnaderna. Resultatet blir en sämre arbetsmiljö samt arbetsmoral. Jag hörde min kompis suck genom samtalet på telefonen när han klev in i den smutsiga bilen, hur han direkt blev arg och besviken på sin kollega som inte plockat upp efter sig. Han avslutar snabbt samtalet utan att säga hejdå.
Detta låter inte direkt som en motiverande start inför en hel dag av säljande. Samtidigt är företagets egna reklamskyltar smutsiga.
Vi tar ett kort exempel till. Ett byggföretag i stan gör ett bra jobb med att hålla firmabilarna rena eftersom byggarbetarna själva ska tvätta bilarna invändigt och utvändigt. Till skillnad från larmbolaget så “gör” de anställda faktiskt underhållet. Problemet här blir istället att de lägger tid på fel saker. Företaget har kompetent yrkesutbildad personal som i slutändan gör annat på arbetstiden än vad företaget tjänar pengar på eller att de missar värdefull tid för återhämtning.
Jag genomförde en småskalig enkät där jag fick in runt 80 svar från människor mellan 18-80. Enkäten var uppbyggd så att deltagarna fick svara på diverse frågor om företagsbilar. Jag vet att 80 personer inte utgör någon signifikans men det kan ge en bra indikation.
Jag ställde (3 enkla) bland annat frågan: “Vad tänker du om ett företag när du ser att deras bil är smutsig?” “Vad tänker du om ett företag när du ser att deras bil är skinande ren?”
Folket var eniga i att ett företag definitivt bör hålla sina företagsbilar rena, att hålla den oren är “oproffsigt” “oseriösa och slarviga” “att hela företaget kanske sköts dåligt” “oansvarigt” och dessa var bara några exempel.
En ren företagsbil signalerar å andra sidan “att de vårdar och bryr sig om sina bolag/anställda” “vill göra ett bra intryck” “Seriöst företag som bryr sig om sitt image.” “Ett företag som vill skapa ett professionellt intryck och vill det bästa för medarbetarna”.
Om ni har några frågor angående detta inlägg eller vill komma i kontakt med mig så når ni mig på
Love@wimch.se
076-318 72 80